Etusivu \ Terveelliset tilat \ Kunnossapito ja korjaaminen \ Kuivatusjärjestelmät \ Routavauriot
Tässä tekstissä esitetään ohjeita rakennusten routaeristykseen. Pihojen routaeristystä käsitellään niiltä osin kun se on tarpeellista rakennusten kuivana pidon kannalta.
Routivalle maalle perustettaessa on rakenteet perustettava roudattomaan syvyyteen. Routasuojauksella voidaan routimatonta perustamissyvyyttä pienentää. Maan pinnalla olevan lumen eristävää vaikutusta ei huomioida roudatonta perustamissyvyyttä määritettäessä.
Lämpimissä rakennuksissa routasuojaus sijoitetaan yleensä ulkopuolelle perusmuurin viereen. Tällöin käytetään yleensä routalevyiksi tarkoitettuja suulakepuristettuja solupolystyreenilevyjä. Routaeristys voidaan sijoittaa myös perustusten alle, tällöin routaeristys on mitoitettava sille tuleva kuormituksen mukaan.
Liikennealueilla routasuojaus ja sen päällä oleva jakava kerros on mitoitettava ajoneuvokuormituksen mukaan.
Yleensä eristeen päällä on oltava vähintään 300 mm maata. Eriste asennetaan kallistumaan poispäin rakennuksesta. vähintään kaltevuuteen 1/50
Tyypillisimmin routavauriot kohdistuvat rakennuksen putkistoihin, sadevesiviemäreihin tai salaojiin jotka on rakennettu routasyvyyden yläpuolelle ilman asianmukaista jäätymissuojausta alueilla, missä ne eivät pysy sulina rakennuksen luovuttaman lämmön vaikutuksesta.
Routasuojauksen korjaukseen on ryhdyttävä mahdollisuuksien mukaan heti, kun siinä on todettu puutteita, jotka saattavat johtaa routavaurioihin tai viipymättä vaurioiden ollessa jo havaittavissa. Perusperiaate on että korjaustarve todetaan kuntotutkimuksissa. Yleisiä puutteita tai vauriota ovat:
Putkien jäätyminen ja rikkoutuminen jäätymisen tai routanousun vaikutuksesta aiheuttaa veden tai jäteveden tunkeutumisen rakenteisiin, niiden alle tai lattiarakenteiden alla olevaan ryömintätilaan. Routanousu tai roudan sulamisen aiheuttama painuminen voi aiheuttaa sellaisia muodonmuutoksia, että salaojien, sadevesiviemäreiden tai viemäreiden painanteisiin kertyy sakkaumaa, joka vähitellen tukkii putken.
Sadevesiviemärin jäätymisen tai routanousun aiheuttaman rikkoutumisen takia seinän vierelle syöksytorvista purkaantuva vesi voi tunkeutua rakenteisiin tai niiden alle ja aiheuttaa kastumisen joko suoraan, kapillaarisen kosteudenkuljetuksen tai alapuolisen ilmantilan korkean kosteuden vaikutuksesta. Rakenteiden kastumisesta voi seurata mikrobivaurioita erityisesti, jos kuivumista ei tapahdu tai se on hidasta (mm. jatkuva kapillaarinen kosteuden siirtyminen maaperästä, rakenteen sisäpuolinen lämmöneristys, ilman vedenpoistoa ja haihtumissuojaa rakennetut ryömintätilat). Syöksytorvista purkaantuvan veden määrä on paikallisesti erittäin suuri, mikä voi aiheuttaa laajoja vaurioita.
Maanpinnan kaltevuus seinästä poispäin on niin pieni, että se rakennuksen ulkopuolella tapahtuvan routanousun vaikutuksesta muuttuu väärään suuntaan kallistuvaksi, jolloin pintaa pitkin valuva vesi tunkeutuu rakenteisiin tai niiden alle.
Tutkimusten perusteella selvitetään routasuojausten nykyinen kunto ja korjaussuunnitelman tarve tai routasuojauksen puuttuessa laaditaan ensin routasuojaussuunnitelma.
Uudisrakennuskohteissa ja soveltuvin osin korjauskohteissa noudatetaan seuraavia määräyksiä ja ohjeita:
Kylmien rakenteiden kuten katosten ja portaiden routaeristys perustuu kesäaikana maahan varastoituneen lämmön poistumisen estämiseen. Näiden rakenteiden routaeristys määritetään taulukkomitoituksena esimerkiksi VTT:n geotekniikan laboratorion Talonrakennuksen routasuojausohjeet -kirjan mukaan.
Kuva 1. Perustusten läpi ja ali kulkeva lämpövirta
Lämmitettyjen rakennusten routasuojaus periaate on, että pienennetään kuvan 1 mukaista perustusten läpi ja alitse menevää lämpövirtaa. Mitoitus voidaan tehdä laskennallisesti tai esimerkiksi Talonrakennuksen routasuojausohjeet -kirjan käyrästöjen avulla. Mitoitukseen vaikuttaa merkittävimmin seuraavat tekijät:
Routavaurioiden ehkäisyssä yleensä edullisin korjaustapa on routakiilojen rakentaminen, ks. tulkintoja ja erityisratkaisuja.
Korjaustarve todetaan kosteusteknisessä tutkimuksessa. Katso Lähtökohdat. Tämän lisäksi ko. rakenteessa joudutaan usein korjaussuunnittelua varten tekemään seuraavia tutkimuksia
Routaeristysten korjaamiseen liittyviä erityistutkimuksia ovat:
Muita selvitettäviä asioita voivat olla esim.
Mikäli maanpinnan kaltevuus seinästä poispäin on niin pieni, että se rakennuksen ulkopuolella tapahtuvan routanousun vaikutuksesta muuttuu väärään suuntaan kallistuvaksi, pintaa pitkin valuva vesi tunkeutuu rakenteisiin tai niiden alle. Routanousun vaikutuksesta väärään suuntaan kallistuvat alueet korjataan kallistusta lisäämällä sekä vaihtamalla routivat maa-ainekset routimattomiksi tai tekemällä riittävä routaeristys.
Kunkin kohteen suuremmat korjaukset on yleensä suunniteltava kokonaisuutena erikseen. Jäätymissuojauksen ja routaeristyksen korjauksissa on käytetty mm. seuraavia korjausratkaisuja:
Korjaustyössä on noudatettava Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n teosta Routavauriot ja routasuojaus, RIL 193-1992.
Suunnitelmassa noudatetaan tätä ohjetta ja tähän soveltuvia määräyksiä ja ohjeita, esimerkiksi julkaisuja:
Jos nykyisten ohjeiden noudattaminen, esim. kallistusten suhteen, on mahdotonta, pitää korjaussuunnitelmassa esittää tapa, jolla saavutetaan vastaava taso.
Katso Tarkastuslistat.
Aloitustarkastuksessa tarkastetaan, että:
Työaikana on tarkastettava, että:
Routavauriot ilmenevät yleensä päällysteen rikkoontumisena ja pintakuivauksen toimimattomuutena. Yleisin syy on epätasainen routanousu, joka saattaa aiheutua:
Kaikkien korjausvaihtoehtojen yhteydessä on aina tutkittava, mikä osuus alueen pohjaveden tasolla ja ympäristöstä virtaavilla vajovesillä on routimiseen.
Yleensä edullisin korjaustapa on routakiilojen rakentaminen. kiilat soveltuvat parhaiten, kun kokonaisroutanousu ei ole kovin suuri ( alle 200…300 mm ). Kiilojen mitoituksessa otetaan huomioon päällysteelle ja pihan luokalle sallittavan kokonaisnousun suuruus, Päällysteelle sallittava kulmanmuutos sekä pintakuivatusseikat. Kiilojen pituus vaihtelee tällöin normaaleilla piha-alueilla välillä:
Kiilat voidaan rakentaa joko routaeristelevyistä, kevytsorasta tai kiviaineksista (hiekka).
Täydelliseen routasuojaukseen tai massanvaihtoon joudutaan yleensä aina voimakkaasti routivilla alueilla. Korjaus mitoitetaan pihan laatutason asettamien rajoitusten mukaan sallittavalle routanousulle. Mikäli alueella on lisäksi toiminnan kannalta eriarvoisia alueita, voidaan jokaisen osa-alueen mitoituskriteerit valita erikseen. Eri osa-alueille sallittavat routanousut voidaan tällöin valita hyvinkin suurille eroille, kun lisäksi käytetään hyvin pitkiä routakiiloja.
Valinta routasuojauksen ja massanvaihdon välillä on optimointitehtävä, johon vaikuttavat kustannustekijät, vaadittu lopputuloksen laatu, rakentamisen aiheuttamat käyttöhaitat sekä mahdollisesti rakennusaika. Joissakin tapauksissa on mahdollista käyttää molempia tapoja sopivasti yhdisteltyinä pihan eri alueilla.
Eristäminen on yleensä parempi ratkaisu, jos piha-alueen tulee olla käytössä työn aikana tai alueella on paljon putkijohtoja, koska työ voidaan tehdä pienempinä osa-alueina eikä kaivu ylety putkijohtojen asennussyvyyteen asti. Mikäli piha-alueella esiintyy myös painumisesta aiheutuvia ongelmia, on kevytsorasta tai EPS-harkoista tehty rakenne hyvä ja usein myös kustannuksiltaan edullinen ratkaisu, koska se toimii eristyksen lisäksi painumia vähentävänä tai poistavana kevennyksenä. Laadullisesti on molemmilla tavoilla mahdollista päästä periaatteessa samaan lopputulokseen.
Vaurioita voidaan korjata homogenisoimalla maapohja vastaamaan rakentamista edeltänyttä tilannetta. Homogenisointi voidaan toteuttaa siirtämällä putkijohdot routimattomalla materiaalilla täytetystä kaivannosta päällystealueen ulkopuolelle ja täyttämällä kaivanto uudelleen alkuperäisellä routivalla maa-aineksella. Menetelmä soveltuu kuitenkin yleensä vain lievästi routiville alueille, koska kaivannon kohtaa ei saada täysin alkuperäistä tilannetta vastaavaksi.
Lähdekirjallisuus
1. Kosteus rakentamisessa, RakMK C2 opas, 1999. Helsinki, Ympäristöministeriö
2. Kosteus- ja homevaurioituneen rakennuksen korjaus. 1997. Helsinki. Ympäristöministeriö
3. Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet, RIL 107-2000, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry
4. Asuinkerrostalon tarkastusasiakirja. 1998.Helsinki. Ympäristöministeriö
5. Routavauriot ja routasuojaus, RIL 193-1992. Helsinki, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL r.y.
6. Maku 2001,Rakennuspohjien ja piha-alueiden maarakenne- ja kuivatusopas, Rakennustieto
7. Talonrakennuksen routasuojausohjeet, VTT geotekniikan laboratorio, Rakentaijain kustannus Oy
8. Kosteusvauriokorjausten laadunvarmistus, Kirsi Torikka, Tarja Hyypöläinen, Jussi Mattila, Ralf Lindberg, TTKK 1999
© Helsingin, Espoon ja Vantaan Terveelliset tilat, Sisäilmayhdistys ry. (2008)
Kannattajajäsenet: |
Sisäilmainfopiste on alan järjestöjen yhteinen neuvontakanava kuluttajille.
Sisäilmayhdistys ry
Kivenlahdenkatu 1 B 43, 02320 Espoo
© Sisäilmayhdistys ry