17.6.2021 - 17.6.2021

Ilmanvaihto koronatartuntariskin hallinnassa julkisissa tiloissa

Ilmanvaihto koronatartuntariskin hallinnassa julkisissa tiloissa

ESITYKSET

Koronaviruksen leviäminen - Ilmanvaihdon ohjeistus kouluihin ja päiväkoteihin, Hanna Leppänen, THL

FT, erikoistutkija Hanna Leppänen työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Sisäympäristöt-tiimissä. Hannalla on 15 vuoden kokemus sisäilma-altistumiseen liittyvistä tekijöistä sekä niiden hallintaan liittyvistä toimenpiteistä. Viimeisen vuoden aikana Hanna on ollut kokoamassa ohjeistusta ilmanvaihdon käytöstä koronaviruksen aerosolivälitteisen leviämisen riskin vähentämiseksi.

 

Ilmanvaihto suojautumiskeinona - kiinteistö- ja yksilötason toimet, Heidi Silander, Tampereen yliopisto

Heidi Silander on LVI-tekniikan diplomi-insinööri, ja hänellä on yli 15 vuoden kokemus julkisten rakennusten LVI-suunnittelusta sekä talotekniikan suunnittelu- ja konsulttiyrityksen LVI-aiheisista koulutus-, laatu- ja kehitystehtävistä. Hän aloittelee talotekniikan jatko-opintoja ja oli mukana Licence To Breathe - tutkimushankkeessa. Heidi työskentelee projektipäällikkönä Tampereen yliopiston Rakennetun ympäristön tiedekunnassa (talotekniikka) (osa-aikainen) ja LVI-kehityspäällikkönä Granlund Oy:ssä (osa-aikainen). Lisäksi Heidi on Rakennustiedon Talotekniikan päätoimikunnan jäsen.

 

Ilmanvaihdon toiminnan varmistus pandemiatilanteessa - käytännön kokemuksia Senaatilla, Markku Hyvärinen, Senaatti-kiinteistöt 

DI Markku Hyvärinen työskentelee Senaatti-kiinteistöillä sisäilma- ja ilmanvaihto-asiantuntijana. Hänellä on yli 30 v. työkokemus erilaisista ilmanvaihtoon ja sisäilmastoon liittyvistä tehtävistä, mm. iv-suunnittelua, tutkimusta, tuotekehitystä, konsultointia ja koulutusta. Markku on toiminut luennoitsijana useissa kymmenissä koulutustilaisuuksissa ja seminaareissa vuodesta 1990. Hän on toiminut ilmanvaihtotekniikan kouluttajana RATEKOn RTA-koulutusohjelmassa vuodesta 2014. Markku on kirjoittanut kymmeniä tieteellisiä julkaisuja ja yleistajuisia artikkeleja,  aiheena mm. teollisuus-iv, laboratorio-iv, keittiö-iv, ravintola-iv ja sairaala-iv.

 

Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Anna Saarinen Helsingin kaupungilta. Keskustelemassa olivat myös Marianna Tuomainen Helsingin kaupungilta ja Risto Kosonen Aalto-yliopistolta.