Etusivu \ Terveelliset tilat \ Ongelmien tutkiminen \ Rakennustekniset tutkimukset \ Kosteusmittaukset
Kosteusmittaukset voidaan jakaa seuraaviin ryhmiin:
Sisäilmamittauksilla selvitetään tilan käyttäjien ilman laatua tai rakenteiden kosteusteknistä toimintaa.
Pintakosteusmittaus on suuntaa antava kosteusmittausmenetelmä, johon liittyy paljon epävarmuustekijöitä. Pintamittauksilla voidaan tunnistaa kosteuseroja, mutta sillä ei voida luotettavasti varmistaa rakenteen kosteuspitoisuutta. Sitä ei täten voida käyttää esim. betonin päällystettävyyden mittaamiseen. Pintakosteusmittauksia voidaan tehdä alustavina vaurioiden laajuutta kartoittavina toimenpiteinä esim. vesivahinkotapauksissa. Ennen kuin rakenteiden korjauspäätöksiä tehdään, on vesivahingon laajuus varmennettava muilla mittausmenetelmillä.
Tuuletettujen tilojen ja rakenteiden sisältä tapahtuvien mittausten tavoitteena on selvittää rakenteiden kosteusteknistä toimintaa ja vaurioitumisriskiä.
Mittauksia tehdessä tulee varmistua että käytettävä laitteiston kalibroinnista on huolehdittu, koska pitkällä aikavälillä kaikissa mittalaitteissa tapahtuu muutoksia, jotka voivat aiheuttaa merkittäviä mittausvirheitä.
Kosteusmittaukset tulee tilata asiantuntevalta taholta joka tekee esityksen käytettävistä mittausmenetelmistä ja mittausten laajuudesta. Katso Lähtökohdat.
Mittaajalta tulee vaatia seuraavia asioita:
Sisäilman suhteelliseen kosteuteen vaikuttaa ulkoilman kosteus ja lämpötila, sisäilman lämpötila, ilmanvaihto sekä sisäpuoliset kosteuslähteet, katso Kosteuslähteet. Yleisti talvella sisäilman suhteellinen kosteus on alhaisempi ja kesällä korkeampi. Sisäilman suhteellinen kosteus voi vaihdella voimakkaasti kosteuslähteiden ja ilmanvaihdon mukaan muutaman tunnin aikavälilläkin. Vaihtelun takia sisäilman kosteutta ei voida mitata hetkellisellä mittauksella ja mittauksen vähimmäiskestona tapauksesta riippuen voidaan pitää 1…7 päivää..
Sisäilman kosteuspitoisuuden mittausten tavoitteet voidaan jakaa seuraavasti:
mittaukset joilla varmistetaan onko sisäilma hyvää käyttäjille tai täyttääkö se tilan toiminnan vaatimukset
mittaukset joilla selvitetään rakenteiden kosteusteknistä toimintaa
Mittaukset, joilla varmistetaan tilan käyttäjien ilman laatua, tulee tehdä käyttäjien oleskeluvyöhykkeiltä. Rakenteiden kosteusteknistä toiminnan selvittämiseksi tehtävät mittaukset tulee tehdä tutkittavien rakenteiden läheltä, katso Ilman ominaisuudet.
Sisäilman kosteutta mitattaessa on suositeltavaa mitata samanaikaisesti ulkoilman kosteus. Vertaamalla sisäilman ja ulkoilman kosteuspitoisuutta g/m3 voidaan saada selville sisäilman kosteuslisä.
Mittauslaitteiden kalibroinnista tulee olla huolehdittu. Sisäilman kosteuspitoisuuden mittauksessa mittauslaitteiden rasitus on huomattavasti vähäisempää kuin rakenteiden sisältä tehtävissä mittauksissa, joten vain sisäilmamittauksiin käytettyjen mittalaitteiden kalibrointitarve on mittalaitetyypistä riippuen yleensä n. 3…12kk.
Pintamittaukset perustuvat tutkittavan materiaalin sähkönjohtavuuden ja/tai dielektrisyyden mittaamiseen. Pintakosteusmittarit (pintakosteuden osoittimet) reagoivat materiaalin pinnalla/pintaosissa olevaan kosteuteen, mutta eivät pysty ilmaisemaan millä syvyydellä kosteus on. Mittausmenetelmä ei myöskään ole kovin tarkka, joten ko. mittareilla saatuja tuloksia voidaan lähinnä pitää suuntaa-antavina. mikä ei riitä esim. betonin päällystyskelpoisuuden mittaamisessa.
Mittareita on useita eri malleja, ja laitteiden toimintaperiaatteissa saattaa olla eroja, joten
eri mittarit reagoivat eri tilanteissa eri tavalla. Toinen mittari ei välttämättä reagoi esim. levyseinän takana olevaan hieman (1mm) levystä irrallaan olevaa täysin märkään lämmöneristeeseen ja toinen mittari reagoi. Mittaajan tulisi tuntea oma mittalaitteensa mahdollisimman hyvin, jotta vältyttäisiin virhearvioinneilta tutkimuskohteissa.
Kosteusvauriotutkimuksissa pintakosteusmittareita tulee käyttää seuraavasti:
Pintakosteusmittaria soveltuu parhaiten mahdollisten ympäristöään selvästi kosteampien kohtien paikantamiseen. Varsinainen rakenteen kosteuspitoisuuden määrittäminen on yleensä tehtävä tarkempia menetelmiä käyttäen.
Rakenteiden tuuletustilojen mittausten tavoitteena on selvittää onko tuuletustilan kosteuspitoisuus rakenteiden vaurioitumisen kannalta haitallisen korkea, katso Tuuletetut rakenteet. Mittauksia voidaan tehdä tuuletustilan ilmasta tai tuuletustilan rakenteiden pinnalta.
Mittauksissa tulee huomioida seuraavaa:
Ulkoilman lämpötila ja suhteellinen kosteus tulee mitata aina samanaikaisesti
Korkein, eli vaurioiden kannalta olennaisin, kosteuspitoisuus on selkeällä tuuletuksen katvealueella, voimakkaan kosteustuoton alueella, tai siinä osassa tuuletustilaa josta tuuletusilma mittausaikana pääsääntöisesti poistuu (esim. koneellisen poiston järjestelmässä poistoilmakanavassa).
Tuuletustilan ilmasta tehtävien kosteusmittausten tulisi olla jatkuvia, ja mittausjakson pituuden tulisi olla vähintään vuorokauden mittainen, mielellään n. viikon mittainen. Mitä lyhyempi mittausjakso on, sitä vaativampaa tulosten analysointi on.
Rakenteiden pinnoilta, esim. puurakenteista mitattujen kosteuspitoisuuksien avulla voidaan saada pitemmän aikavälin tietoa tuuletustilan kosteusolosuhteista.
Mittauslaitteiden kalibroinnista tulee olla huolehdittu. Tuuletustilojen kosteuspitoisuuden mittauksessa mittauslaitteiden rasitus on huomattavasti vähäisempää kuin rakenteiden sisältä tehtävissä mittauksissa, joten vain tuuletustilojenmittauksiin käytettyjen mittalaitteiden kalibrointitarve on mittalaitetyypistä riippuen yleensä n. 3…12kk.
Rakenteiden sisältä kosteutta voidaan mitata seuraavilla tavoilla:
Suhteellisen kosteuden mittauksilla tutkitaan materiaalien huokosilman kosteuspitoisuutta rakenteeseen asennetun anturin avulla. Mittauksen tuloksena saadaan ko. mittauskohdassa materiaalin kosteustasapainotilaa vastaava ilman suhteellinen kosteus, katso kohta Hygroskooppinen kosteus tekstistä Materiaalien ominaisuudet. Materiaalin kosteuspitoisuuden mittauksissa otetaan materiaalista näytepala, jonka kosteussisältö määritetään esim. punnitus-kuivatusmenetelmällä tai kemiallisilla menetelmillä.
Suhteellista kosteutta ei voida mitata samasta porareiästä useampaan kertaan, koska rakenteen kosteusjakauma muuttuu pitkällä aikavälillä porareiän kautta vaikka reikä olisi tulpattunakin. Mittareikä on putkitettava, jotta mittauslukema saadaan halutulta syvyydeltä. On suositeltavaa tehdä mittaus n. 16 mm porareiästä, koska ohuempien reikien putkittaminen ja luotettava tiivistäminen putken kärkiosasta on vaikeaa. Päällystettävyysmittauksissa betonin ja sisäilman lämpötilan tulisi pysyä mittauksen ajan tasaisena. Jos lämpötila on alle +15°C tai yli +25°C, porareikämittauksella ei saada vertailukelpoista tulosta.
Massiivisesta rakenteesta kosteuden mittaamiseen soveltuu esim.. Vaisala Oy:n valmistama Æ 12 mm HMP44 kosteus- ja lämpötilamittapää.
Tulosten tulkinnassa on tiedettävä mitä materiaalia on mitattu, miltä syvyydeltä on mitattu ja mikä materiaalin kokonaispaksuus on ollut. Tarvittaessa materiaalin paksuus ja rakenne varmistetaan läpiporauksella.
Suhteellisen kosteuden mittauksessa massiivisesta esim. betoni tai tiilirakenteesta, tulee menetellä seuraavasti:
Kuva 1. Betoniin (K30, 6 kk valusta) tehtyyn porareikään asennetun kosteusanturin antama tulos 48 tunnin ajan reiän porauksesta.
0…1 tuntia: Mittausanturi hakee tasapainon porareiän kosteuspitoisuuden kanssa. Muutoksen suuruus riippuu missä kosteuspitoisuudessa anturi on ollut ennen mittausta |
1…24 tuntia: voimakkaan muutoksen aika, porareiän kosteuspitoisuus tasaantuu porauksen aiheuttamasta häiriöstä. Ei suositeltava mittausaika. |
24….48 tuntia: hitaan muutoksen aika. Mittausvirhe vielä merkittävä esim. päällystettävyysmittauksiin, mutta vesivahinkotilanteiden kartoituksessa ko. tuloksia voidaan jo kohtuullisesti käyttää vaurion laajuuden arvioimisessa. |
Porauksen aiheuttama häiriö porareiän kosteuspitoisuuteen vaihtelee materiaalikohtaisesti voimakkaasti. Suurin suhteellisen kosteuden nousu tapahtuu yleensä betonituotteilla, korkean lujuusluokan betoneilla jopa yli 20%-yks. Useimmilla muilla rakennusmateriaaleilla kosteuspitoisuuden nousu on erittäin pientä, ja mittausaikana voidaan käyttää mittausanturin vaatimaa tasaantumisaikaa.
Kevyestä, esim. puurunkoisesta rakennuslevyillä verhotusta, rakenteesta tehtävä kosteusmittaus poikkeaa merkittävästi massiivisen rakenteen kosteusmittauksesta. Tyypillisesti rakenteeseen tehtävän reiän poraus ei itsessään aiheuta kosteuspitoisuuden muuttumista, vaan reiän porauksen seurauksena rakenteen tiiveys muuttuu, ja ilmavirtaukset voivat merkittävästi vääristää mittaustulosta. Lisäksi mittausanturin varsi voi vaikuttaa mittaustulokseen johtamalla lämpöenergiaa mittauskohtaan tai mittauskohdasta pois. Esimerkiksi talvella ei voi luotettavasti mitata ulkoapäin ulkoseinärakenteen sisäosia, tai sisältäpäin ulkoseinärakenteen ulko-osia. Mittausanturin sijoittaminen kuvan 2 mukaisesti mahdollisimman kohtisuoraan lämpövirran suuntaan nähden vähentää anturin varren aiheuttamaa mittausvirhettä. Kuvassa 2 on esitetty mittausanturin asentaminen kevyeen rakenteeseen.
Kuva 2. Lämpötilan ja suhteellisen kosteuden mittausanturin sijoittaminen rakenteeseen.
Mittausanturin tasaantuminen lämmöneristemateriaalissa vie myös aikaa koska lämmöneristemateriaalissa lämmön siirtyminen on hidasta. Kuvassa 3 on tavanomaisen ohuen metallivartisen mittausanturin tasaantumisaika 100 mm syvyydellä 22.8°C lämpötilassa olevassa polystyreenilämmöneristeessä. Anturin lämpötila asennettaessa oli 14°C.
Kuva 3 . Tavanomaisen ohuen metallivartisen mittausanturin tasaantumisaika 100 mm syvyydellä 22.8°C lämpötilassa olevassa polystyreenilämmöneristeessä. Anturin lämpötila asennettaessa oli 14°C.
Suhteellisen kosteuden mittaus lattiapinnoitteen alta voidaan tehdä ns. viiltomittauksella seuraavasti:
Lähdekirjallisuus
1. Lumme P, Merikallio T, Betonin kosteuden hallinta. Betonitieto 1997
2. Kosteus- ja homevaurioituneen rakennuksen kuntotutkimus. 1997. Helsinki, Ympäristöministeriö
3. Aurola R, Välikylä T, toim. Asumisterveysopas. Pori. Ympäristö- ja terveys-lehti 1997.
4. Merikallio, T., Betonirakenteiden kosteusmittaus ja kuivumisen arviointi, Suomen Betonitieto Oy 2002.
Muuta kirjallisuutta
Nevander L, Elmarsson B, Fukthandbook, Stockholm, Svensk Byggtjänst 1994.
© Helsingin, Espoon ja Vantaan Terveelliset tilat, Sisäilmayhdistys ry. (2008)
Kannattajajäsenet: |
Sisäilmainfopiste on alan järjestöjen yhteinen neuvontakanava kuluttajille.
Sisäilmayhdistys ry
Kivenlahdenkatu 1 B 43, 02320 Espoo
© Sisäilmayhdistys ry