Hyvän ilmanvaihdon tuntomerkit

TOIMIIKO ILMANVAIHTO

Ilmanvaihto on tärkeää sekä kotona että työpaikoilla.

Ilmanvaihto kuljettaa pois sisällä syntyvät haitalliset aineet kosteuden ja tuo samalla uutta raikasta ilmaa tilalle. Puutteellinen ilmanvaihto on selvä terveysriski.

Seuraavan tarkastuslistan avulla voit tarkastaa toimiiko ilmanvaihtosi kunnolla kotona ja työpaikallasi.

  1. Asuntoon tai työhuoneeseen astuttaessa sen ilman tulee tuntua raikkaalta.
  2. Tunkkaisuus ja hajut voivat merkitä ongelmaa. Jokaisessa huoneessa tulee olla auki oleva ilman tulo- ja poistoilmaventtiili tai siirtoilma-aukko (esim. kynnysrako).
  3. Ilmanvaihto on liian pieni, jos kosteus tiivistyy ikkunaan tai peiliin tai jos hyvin lingottu pyykki ei kuivu alle vuorokaudessa.
  4. Hyvä keittiön ilmanvaihto edellyttää liesituuletinta tai -kupua. Ilmaa kierrättävä liesituuletinkin auttaa, mutta ei korvaa ilmavaihtoa. Sen suodattimet on vaihdettava usein.
  5. Liesituulettimen rasvasuodatin on pestävä vähintään 2-3 kertaa vuodessa. Poistoventtiilit tulee puhdistaa 1-2 kertaa vuodessa.
  6. Hajujen leviäminen asuntojen välillä voi johtua väärin säädetystä ilmanvaihdosta tai huonosta korvausilman saannista.
  7. Saunan ilmanvaihto on liian pieni jos se ei kuivu käytön jälkeen seuraavaan aamuun mennessä.
  8. Ulkoa tuleva ilma on talvella kylmää ja saattaa aiheuttaa vetoa. Haitat ilmanvaihtoventtiilien sulkemisesta ovat kuitenkin vetohaittoja suuremmat.
  9. Ilmanvaihtoa tarvitaan asunnoissa eniten yöllä kun kaikki ovat kotona.
  10. Asuinkerrostaloissa ja rivitaloissa yhtiö on vastuussa ilmanvaihdon toiminnasta. Ota yhteys isännöitsijään tai hallitukseen, jos ilmanvaihtosi ei toimi. Jos mitään tapahdu niin kutsu apuun kunnallinen terveystarkastaja.