Terveen pientalon tuntomerkit

1. Rakentamisen tavoitteeksi hyvä sisäilmasto

Tavoitteet lämpötiloille ja ilman laadulle. Tarkka laadunvalvonta rakennushankkeen eri vaiheissa. Riittävä aika sisäilmaston virittämiselle.

Huolellinen vastaanotto. Huoltokirja. Kuivumisen kannalta riittävän pitkä rakennusaika. Älä muuta keskeneräiseen rakennukseen!

2. Valitse hyvä rakennuspaikka

Lämmin ja aurinkoinen sekä tuulilta suojattu rakennuspaikka, mutta ei kuopan pohja. Vettä läpäisevä ja kuiva. Alapohja riittävän korkealle. Radonriskit otettu huomioon.

3. Oikeat rakenteet ja rakennusosat

Hyvä lämmöneristys ja tiiviys. Ikkunoiden aurinkosuojaus. Betonin pinnoitus riittävän kuivana. Kastumiselta ja pölyltä suojatut materiaalit ja tarvikkeet. Vedeltä ja lumelta suojattu rakennus. Puhdas työmaa.

4. Rakenteiden kosteusvaurioiden torjunta

Harjakatto, leveät räystäät, pintavesien johtaminen rakennuksesta poispäin. Hyvä toimiva salaojitus, tuuletettu ullakkotila, ryömintätila ja seinärakenteet.

Ammattimiehen tekemä märkätilan vedeneristys. Ikkunoiden hyvä pellitys. Ei tiiviitä suljetuttuja rakenteita, joihin joutunut kosteus ei pääse tuulettumaan pois.

5. Pintamateriaalit

M1-luokitellut materiaalit ( www.rts.fi). Sileät pinnat, laatoitus märkätiloissa.

Riittävästi viettävät lattiat lattiakaivollisissa tiloissa. Lattialämmitys kylpy- ja pesuhuoneissa. Sisääntulon ovimatot.

6. Helposti siivottava kalustus ja sisustus

Ovelliset säilytystilat, umpisokkelit kalusteissa. Keittiö- ym. kiinteät kalusteet sisäseinillä. Ei itsestään siliäviä sisustustekstiilejä, tekstiilitapetteja ja pehmeitä tai rosoisia pintoja. Ei haisevia kalusteita tai tekstiilejä. Keskuspölynimurijärjestelmä tai hyvä imurin poistoilman suodatus.

7. Hallittu tarpeenmukainen ilmanvaihto

Perusilmanvaihto koko asunnossa jatkuvasti yli 0,4 kertaa tunnissa. Ilmanvaihdon tarpeenmukainen ohjaus. Tuloilman suodatus (EU7/F7).

Paikallispoistot (liesikuvut ym.) Puhtaat kanavat ja komponentit.

Ulkoilman ottoaukko kaukana epäpuhtauslähteistä (tuuletusviemäri, jäteilma-aukko jne.) Kanaviston oikea säätö.

8. Tasainen ja viihtyisä lämmitys

Huonelämpötila 21-22 °C, huoneiden sijainnin ja käytön mukainen vyöhykejako. Patterit ikkunoiden alla tai hyvät (U<1,0 W/m²K) ikkunat ja lattia- tai ilmalämmitys. Lattialämmitys märkätiloissa, myös kesällä.

Lämpöä tasaavat rakenteet. Tulisijan sijoitus siten, että sen lämpö leviää mahdollisimman laajalle.

9. LVI-laitteiden kosteusvaurioiden torjunta

Toimiva veden poisto märkätilojen lattioilta. Hyvät lämpöeristeet seinissä ja yläpohjassa. Kylmien ja kylmässä kulkevien putkien ja kanavien eristäminen.

Vesijohdot suojaputkissa. Lattiakaivo tai suojakaukalo astianpesukoneen ja kylmälaitteiden alla. Sertifioiduista tuotteista huolellisesti tehty lattiakaivon liitos.

Ilmaputket lämpöeristetyn vaipan sisäpuolella.

http://www.prkk.fi/