Etusivu \ Terveelliset tilat \ Sisäilmasto \ Psykologiset tekijät
Rakennusten homeongelmat ovat olleet julkisuudessa runsaasti esillä. Tästä syystä sisäilmahaittojen syytä ryhdytään useimmiten etsimään kosteusvaurioista ja homeista, vaikka on olemassa muitakin huonon sisäilman syitä. Ilman laatu riippuu mm. ulkoilman laadusta, ilmastoinnin tehokkuudesta, ihmisten määrästä ja toiminnasta sekä materiaalien päästöistä sisätiloissa. Koettuun sisäilmaston laatuun vaikuttavat sisäilman lisäksi myös lämpöolot, melu ja ilmavirrat. Tuotannolliset päästöt on rajattu sisäilmasto-käsitteen ulkopuolelle. Tuotantotiloissa puhutaan siis työolosuhteista, ei sisäilmastosta.
”Sisäilma on laadullisesti hyvää, kun tilaa käyttävät ovat sisäilmaan tyytyväisiä eikä siitä aiheudu terveyshaittaa”.
Edellä esitetty määritelmä korostaa sisäilman käyttäjän kokemusta. Jos käyttäjä on tyytyväinen sisäilmastoon eikä siitä aiheudu terveyshaittaa, ovat asiat sisäilman suhteen periaatteessa kunnossa. Voidaan siis sanoa, että psykologiset tekijät ovat merkittäviä sisäilma-asioista puhuttaessa. Jos korjaustoimilla halutaan poistaa sisäilmaongelma, on tutkittava rakennusta, sisäilmaa ja ihmisten oireita ja sairauksia.
Tyytyväisten osuudella on merkittävä subjektiivinen osuus hyvän sisäilmaston määritelmässä. Näin ollen sisäilmaan vaikuttavina tekijöinä tulevat mukaan myös sellaiset psykososiaaliset tekijät, kuten
Edellä mainitut tekijät liittyvät erityisesti työpaikkoihin. Voidaan sanoa, että työpaikoilla hyvä sisäilma on tuotantoväline siinä, missä hyvä toimistoergonomiakin. Hyvät työpisteet auttavat työntekijää selviytymään työtehtävistään, huonot työpisteet heikentävät työsuoritusta ja pahimmillaan aiheuttavat sairauslomien tarvetta. Tilanne on sama sisäilman suhteen: jos sisäilman laatu on hyvä, työntekijä voi keskittyä siihen, mihin hänet on palkattu. Jos sisäilman laatu on heikkoa, työ tulee huonommin tehdyksi ja pahimmillaan aiheuttaa sairausloman tarvetta.
Tilanne on sama myös muiden tekijöiden suhteen.
Yksityisten ihmisten tai perheiden kohdalla sisäilman altisteet ovat aiheuttaneet monille ihmisille sairauksia tai pahentaneet niitä, mutta asiantuntijat ovat saattaneet vähätellä ongelmaa. Monet ihmiset ja kokonaiset perheet ovat kokeneet tragedian, kun heidän asunnossaan on todettu paha homevaurio. Samalla perheenjäsenet ovat alkaneet sairastaa vakavasti.
Taloudellisen hyödyn tavoittelu on eräissä tapauksissa liioitellut terveyshaittaa. Seurauksena on ollut lääketieteellinen, psykososiaalinen ja teknistaloudellinen vyyhti.
Koska joissakin yhteyksissä on esitetty, että sairas rakennus -oireilun taustalla ovat psykososiaaliset syyt, käsitellään sairas rakennus -oireyhtymää tässä lyhyesti. On ollut tapauksia, joissa sisäilmasto-ongelmaan ei ole löydetty aiheuttajaa, ja sen seurauksena oireilevia ihmisiä on saatettu leimata luulosairaiksi. Osasyynä tähän on ollut terveysalan ammattilaisten puuttuminen aikaisemmin sisäilmastotutkimuksesta.
Sairas rakennus -oireyhtymää alkoi esiintyä 1970-luvun loppupuolella eri puolilla maailmaa erityisesti uusissa toimistorakennuksissa, kouluissa, hotelleissa ja päiväkodeissa. Ihmiset yhdistivät oireensa tietyssä rakennuksessa oleskeluun. Sairas rakennus -oireyhtymän oireet ovat luonteeltaan epäspesifisiä. Oireilun syyt voivat olla joko yksittäisiä tekijöitä tai usean tekijä yhteisvaikutusta. Sairas rakennus -oireyhtymän määrittely ei ole yksikäsitteistä.
Oireilun syytä on tutkittu laajasti, ja selvitysten kohteena ovat olleet rakennusmateriaaleista haihtuvat orgaaniset yhdisteet, rakennuksen mikrobit, huoneilman lämpö- ja kosteusolosuhteet, ilmavirtaustekijät, melu- ja valaistusolosuhteet, sähkömagneettinen säteily ja ionitasapaino sekä erityisesti ilmanvaihtojärjestelmät. Myös psyykkisiin tekijöihin on kiinnitetty huomiota erityisesti työympäristöissä.
Käsitteestä sairas rakennus -oireyhtymä suositellaan luovuttavaksi sitä mukaa, kun ihmisten tuntemiin ongelmiin löytyy selviä rakennukseen ja sen sisäilmaan liittyviä syitä. On parempi puhua rakennukseen liittyvistä sairauksista, joita ovat esimerkiksi kosteusvaurion aiheuttama homealtistuksesta seurannut astma, styreenin aiheuttama silmätulehdus ja riittämättömästä ilmanvaihdosta johtuva päänsärky.
Sisäilmakyselyitä käytetään kaikkiin sisäilmaongelmiin, ei vain homevaurioihin. Esimerkiksi MM-40 -kyselylomakkeessa on osiot työympäristölle ja työjärjestelyille. Näiden avulla saattaa tulla esiin viitteitä myös muista työpaikan ongelmista kuin sisäilmaongelmista. Kyselyitä ei kuitenkaan voida yksinomaan käyttää näiden selvittelyyn, ks. Örebro- ja muut oirekyselyt.
Oirekyselyiden tulkinta on aina ehdottomasti jätettävä asiaan perehtyneiden työterveysasiantuntijoiden tehtäväksi. MM-40 -kyselyn copyright on Työterveyslaitoksella. Mm. sisäilmatutkimusten rajaamiseksi voidaan tehdä suppeampia haittoihin ja havaintoihin keskittyviä käyttäjäkyselyitä, esim. toimintamallin Käyttäjäkysely.
Lähdekirjallisuus
1. Haahtela T, Hannuksela M, Terho E.O. (toim.) Allergologia. Luku 32. Sisäilma ja sen laadun parantaminen (Tari Haahtela, Erkki O. Terho). Kustannus Oy Duodecim. Jyväskylä 1999.
2. Haahtela T, Reijula K. Sisäilman terveyshaitat ja ehdotukset niiden vähentämiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmämuistioita 1997:25. Helsinki 1997.
3. Seuri M, Palomäki E. Haasteellinen sisäilma. Riskianalyysi sisäilmaongelmissa. Rakennustieto Oy. Tampere 2000.
4. Seuri M, Reiman M. Rakennusten kosteusvauriot, home ja terveys. Rakennustieto Oy. Tampere 1996.
© Helsingin, Espoon ja Vantaan Terveelliset tilat, Sisäilmayhdistys ry. (2008)
Kannattajajäsenet: |
Sisäilmainfopiste on alan järjestöjen yhteinen neuvontakanava kuluttajille.
Sisäilmayhdistys ry
Kivenlahdenkatu 1 B 43, 02320 Espoo
© Sisäilmayhdistys ry